Årsager til achillesseneskader
Achillessenen gennemgår en lang periode, hvor der sker tiltagende forandringer, inden det begynder at gøre ondt.
Achillesseneskader kan opdeles i hhv. akutte skader og kroniske skader:
Kroniske skader på achillessenen opstår ved vedvarende overbelastning af vævet, som gør det umuligt for vævet at hele på normal vis. Nyere undersøgelser har vist, at achillessenen gennemgår en langvarig periode, hvor der sker tiltagende forandringer i vævet før, at der kommer smerter. Jo længere tid skaden har været til stede, jo sværere er den som regel at behandle. Nedenfor er listet nogle af de hyppigste kroniske skader på achillessenen.
Man skal være opmærksom på, at flere medicinske sygdomme også kan påvirke achillessenen. Ved gigtsygdomme i ryggen ses ofte overbelastning af achillessenetilhæftningen på hælbenet. Ved forhøjet kolesteroltal i blodet kan der ses kolesterolaflejringer i achillessenen, og ved urinsyregigt kan der opstå udfældninger af uratkrystaller i senen.
Priserne er gældende fra 1. januar 2019. Alle priser er vejledende og tillægges et gebyr på 6 % til dækning af den lovpligtige patientforsikring.
Achillessenen gennemgår en lang periode, hvor der sker tiltagende forandringer, inden det begynder at gøre ondt.
Det er vigtigt ikke at ignorere de første symptomer fra achillessenen. Hvis aflastning startes tidligt, kan skaden hele på få uger.
I langt de fleste tilfælde kan diagnosen stilles blot vha. sygehistorien og en simpel klinisk undersøgelse.
Behandlingen af kroniske achillesseneskader består i aflastning fra den smerteudløsende aktivitet, udspænding og træning.