Mave-tarm systemet
Mave-tarm kirurgi behandler sygdomme relateret til hele fordøjelseskanalen. Det er et kompliceret system, der involverer mange organer.
Hvert år får ca. 4.000 personer stillet diagnosen tarmkræft. Dermed er tarmkræft blandt de hyppigste kræftsygdomme i Danmark. Hvis man ikke tilhører en risikogruppe, er risikoen for at udvikle tarmkræft 4 %. Hvis der er én i familien, som har haft tarmkræft, øges risikoen til 6 %. Er der flere i familien, som har udviklet sygdommen, er risikoen 17 %. Tarmkræft rammer alle samfundslag lige hyppigt.
Tarmkræft bliver ofte opdaget sent, fordi man først udvikler tegn på sygdom sent i forløbet. På det tidspunkt er sygdommen ofte så fremskreden, at man kun i halvdelen af tilfældene kan opnå helbredelse. Hvis tarmkræft påvises i et tidligt stadie, vil mindst 80 % af tilfældene kunne helbredes.
I dag opdages kun 10 % af kræftknuderne i et tidligt stadium. Chancerne for helbredelse kan øges i væsentlig grad, ved at man identificere de personer, der har en øget sygdomsrisiko og undersøger dem før der opstår sygdomstegn.
Risikoen for at udvikle tarmkræft stiger med alderen. I Danmark har Sundhedsstyrelsen derfor valgt at anbefale alle borgere i alderen 50-74 år screening for tarmkræft med en afføringsprøve, som undersøges for blod. Ved denne metode kan man i nogle tilfælde opdage et tilfælde af tarmkræft, der endnu ikke har givet symptomer. Metoden kan dog ikke erkende forstadier til tarmkræft, da disse sjældent bløder.
I sjældne tilfælde skyldes tarmkræft en arvelig disposition, og man vil se en ophobning af tarmkræft i familien og ofte vil sygdommen opstå i yngre alder. Er man arveligt disponeret til tarmkræft, vil man blive anbefalet et særligt undersøgelsesprogram. Se nedenfor.
Der findes flere metoder til screening for tarmkræft, og hvilken type, der anvendes, afhænger af situationen.
Undersøgelse af afføringen for mikroskopiske mængder blod er den mest simple form for screening. Desværre bliver denne metode begrænset ved, at den kun kan påvise kræftknuder eller polypper, når de bløder. Derfor påvises kun ca. 50 % af kræftknuderne og 10 % af polypperne ved denne metode.
Sigmoideoskopi
Ved en sigmoideoskopi kan den nederste 1/3 af tyktarmen og endetarmen efterses. Da det er i denne del af tarmen, at de fleste kræftknuder og polypper findes, kan man ved at kombinere en afføringsundersøgelse for blod med en sigmoideoskopi påvise de fleste kræftknuder og polypper hos personer uden tarmsymptomer.
Koloskopi
Koloskopi er den mest sikre metode til påvisning af kræft og polypper i hele tyktarmen og endetarmen. Denne undersøgelse anbefales hvis :
På Aleris-Hamlet tilbydes alle de anbefalede metoder til screening for tarmkræft. De foretages altid af vores speciallæge i mave-tarm kirurgi, der har meget stor rutine i denne slags undersøgelser og råder over det nyeste udstyr. Hvis der påvises forandringer i tarmen, planlægges den videre behandling. Hvis alt er normalt, rådgiver speciallægen om valg af fremtidigt screeningsprogram på Aleris-Hamlet.
Priserne er gældende fra d. 26. september 2019. Alle priser er vejledende og tillægges et gebyr på 6 % til dækning af den lovpligtige patientforsikring.
Mave-tarm kirurgi behandler sygdomme relateret til hele fordøjelseskanalen. Det er et kompliceret system, der involverer mange organer.
Koloskopi bruges ofte ved blødning fra tarmen, diarré eller ved mistanke om tarmkræft eller betændelse i tarmen.